Inulina – co to takiego?
Inulina to polisacharyd składający się z cząsteczki glukozy i łańcucha cząsteczek fruktozy. Jest wysokiej jakości błonnikiem, występującym jako naturalny składnik wielu gatunków roślin i warzyw, szczególnie obficie występując w korzeniu cykorii, ale także w karczochach, szparagach lub porach.
Jest świetnym prebiotykiem. Odporna na działanie enzymów trawiennych, dzięki czemu niestrawiona trafia do jelita grubego. Dodatkowo dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa ona swoją objętość w żołądku, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania pokarmów. Dzięki temu wszystko co zostało przez nas wcześniej zjedzone, jest mniej kaloryczne, a posiłki wzbogacone o inulinę, przez nas mózg odbierane są jako bardziej obfite. To sprawia, że mniej jemy, ale też dłużej czujemy się syci. Najczęściej możemy ja spotkac w postaci białego proszku. Charakteryzuje się bardzo łagodnym smakiem. Jej użycie nie wpływa na smak przygotowywanych przez nas potraw. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach.
Zastosowanie:
- w diagnostyce chorób nerek - pomaga określić prędkość filtracji krwi,
- w medycynie i lecznictwie - wspomaga proces spalania tłuszczu i odchudzania,
- w profilaktyce zachorowań na nowotwory,
- reguluje poziom cholesterolu i cukrów we krwi,
- jest znanym probiotykiem - wspomaga rozwój jelitowej flory bakteryjnej,
- w domowej kuchni- stosowana zamiast mąki do zagęszczania zup i sosów.