Letnia panna cotta light
Letnia panna cotta light : deser lekki jak biała mała chmurka na błękitnym niebie :-)Składniki
2 filiżanki sojowego napoju waniliowego lub mleka 1.5 % tłuszczu
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki syropu z agawy lub ksylitolu
ok. 20 truskawek
Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ksylitol oraz żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Masę sojową przelewamy do filiżanek. Ostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym.