facebook
open

Zakwaszenie organizmu.

  Strona główna/Blog/Artykuły/Zakwaszenie organizmu.

Zakwaszenie organizmu.

Zakwaszony organizm . Masz refluks , zapalenie żołądka - co powinno się jeść i pić?
Witaminy, ale także niektóre substancje, jak na przykład niektóre barwniki roślinne, korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, ponieważ wspomagają trawienie i zapobiegają uszkodzeniu komórek.
Niektóre witaminy, takie jak beta-karoten, witamina E I C, również działają antyoksydacyjnie. Poza tym istnieje jeszcze wiele substancji chroniących organizm przed wyżej opisanym szkodliwym działaniem wolnych rodników, należą do nich między innymi flawonoidy. Są to czerwone, żółte lub niebieskawe barwniki roślinne, które hamują stany zapalne, zapobiegają alergii, chronią komórki przed utlenianiem i regulacją stężenia lipidów we krwi.
Kapusta jest w każdej postaci cennym daniem witalizującym: brukselka, biała kapusta, czerwona i włoska, kalarepa, brokuły, kalafior, kapusta pekińska, rzepa i kapusta kiszona to najpopularniejsze jej odmiany. Jest ona niezastąpiona jako środek zapobiegający zachorowaniu na raka płuc, żołądka i jelit. A wszystko za sprawą flawonoidów. Wszystkie rodzaje kapusty dostarczają witaminy A, B, C, i K. Są one także bombami mineralnymi wapnia, potasu i magnezu oraz doskonałym elementem diety odkwaszającej.
Groch, fasola, soczewica są one harmonicznym trójkątem diety odkwaszającej. Nie ma lepszej kombinacji węglowodanów, roślinnego białka i rozpuszczalnego błonnika. Rośliny strączkowe zawierają również karotenoidy, witaminy: tiaminy, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy, a także śladową ilość witaminy C. W medycynie doświadczalnej rośliny strączkowe uważa się za obniżające stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze regulujące zawartość insuliny i cukru we krwi, poprawiając trawienie. Rośliny strączkowe dostarczają niezbędnych pierwiastków śladowych, które są niezastąpionymi składnikami ważnych enzymów, a także pomagają w regulacji flory jelita grubego.
Soja jest bogata w białko, w witaminy C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotynę i witaminę C, a przy tym mało cholesterolu. Zawiera nie ty’


Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
• Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak
• Soki warzywne świeże bez cukru
• Owoce: kiwi, arbuz, ananas
• Soki owocowe świeże bez cukru
• Owoce: daktyle, figi, rodzynki
• Grzyby: prawdziwki, kurki

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
• Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
• Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
Zakazane w diecie zasadowej
• napoje z kofeiną (kawa, cola)
• tłuste mięsa
• alkohol
• śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne „pochrupanki”)
• napoje gazowane
• tłuste sery
• w tym również twarde (żółte)
Co powinno się jeść?
Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zwłaszcza melon, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe, naturalne soki owocowe (przygotowane ze świeżych owoców, najlepiej w domu), naturalny miód (nieprzetworzony).