facebook
open

Blog

Terapia Żywieniowa wg Św. Hildegardy z Bingen

Dzika róża jest potomkiem róży ogrodowej. Jej szkarłatne, niepozorne owoce dojrzewają dopiero późną jesienią, zaś skórka jest bogata w witaminę C i bioflawonoidy, dzięki czemu owoce te, podane w postaci...

Więcej...

Rola wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych w diecie.

WNNKT - Wielonienasycine niezbędne kwasy tłuszczowe są konieczne w codziennej diecie. Odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie kluczowych organów – mózgu i serca. Dowiedz się już dziś, jakie jeszcze funkcje w organizmie pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe i w jakich produktach można je znaleźć.

Więcej...

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe. Doskonałe na zimne jesienne popołudnie!

Więcej...

Lecznicze właściwości czarnego bzu

Czarny bez jest jedną z roślin leczniczych stosowanych tradycyjnie przy przeziębieniu. Herbata z kwiatów oraz sok (lub syrop) z owoców czarnego bzu mają właściwości napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i przeciwbólowe - to sprawdzony naturalny lek łagodzący objawy przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych.

Więcej...

Ananas. Cudowny owoc zawierający bromelinę.

Ananas wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza proces odchudzania. Bromelina poprzez rozkładanie białek do polipeptydów i szybsze ich trawienie , usprawnia i przyspiesza proces trawienia.

Więcej...

Wpływ echinacei na odporność

Jeżówka - Znana z łacińskiej nazwy – Echinacea – jest uznawana za immunostymulator. W lecznictwie wykorzystywane są głównie 3 gatunki jeżówki: jeżówka (rotacznica) purpurowa Echinacea purpurea Moench 

Więcej...

Co oznacza BMI?

Powszechnie znany wskaźnik masy ciała BMI, ale czy wszyscy wiemy co on oznacza i jak się go interpretuje?

Więcej...

Żywienie w okresie przeziębienia

W czasie przeziębienia powinniśmy szczególną uwagę poświęcić temu, co jemy, aby zregenerować siły, wzmocnić odporność i szybko wrócić do zdrowia.

Więcej...

Jesienne warzywo na każdy dzień

Jesień oraz brak słońca nie sprzyja przyswajaniu odpowiedniej dawki witamin potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dlatego w tak ponure dni zacząć jeść warzywa które są bogate w odpowiednie minerały.

Więcej...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta w chorobie nowotworowej powinna składać się z dużej ilości białka. Powinna ona zawierać takie produkty jak: białe mięso: kurczak, królik, ryby, jaja, nabiał: twarogi, mleko i śmietana. Dieta chorujących na raka powinna być również lekkostrawna. Zaleca się gotowanie na parze i pieczenie. Chory na nowotwór powinien także spożywać duże ilości warzyw i owoców.

Więcej...