Żywienie w okresie przeziębienia
W czasie przeziębienia powinniśmy szczególną uwagę poświęcić temu, co jemy, aby zregenerować siły, wzmocnić odporność i szybko wrócić do zdrowia.
Więcej...W czasie przeziębienia powinniśmy szczególną uwagę poświęcić temu, co jemy, aby zregenerować siły, wzmocnić odporność i szybko wrócić do zdrowia.
Więcej...Jesień oraz brak słońca nie sprzyja przyswajaniu odpowiedniej dawki witamin potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dlatego w tak ponure dni zacząć jeść warzywa które są bogate w odpowiednie minerały.
Więcej...Dieta w chorobie nowotworowej powinna składać się z dużej ilości białka. Powinna ona zawierać takie produkty jak: białe mięso: kurczak, królik, ryby, jaja, nabiał: twarogi, mleko i śmietana. Dieta chorujących na raka powinna być również lekkostrawna. Zaleca się gotowanie na parze i pieczenie. Chory na nowotwór powinien także spożywać duże ilości warzyw i owoców.
Więcej...Laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie chemii zostali Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar. Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar zostali tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie chemii za "mechanistyczne badania naprawy DNA" - ogłosił w Sztokholmie Komitet Noblowski.
Więcej...Choroby autoimmunologiczne powstają wskutek błędnego skierowania ataku immunologicznego na własne antygeny (np. własne białka, glikoproteiny, fragmenty komórek bakteryjnych, wirusy, a nawet kwasy nukleinowe). Antygen to substancja, która wprowadzona pozajelitowo powoduje wytworzenie przeciwciał w organizmie i reaguje swoiście z wytworzonymi uprzednio przeciwciałami.
Więcej...Spirulina to zielononiebieska alga o kształcie spirali. Dojrzewa ona w ciepłym, alkalicznym, zasolonym środowisku wodnym, które jest zabójcze dla innych organizmów. Trudne warunki sprawiają, że Spirulina jest rośliną higienicznie czystą. Zalety dietetyczno-lecznicze tej rośliny znane są od setek lat. Doskonale była ona znana wysokorozwiniętym kulturom. W starożytności, Spirulinę stosowali Aztekowie, a także zamieszkujący dolinę jeziora Czad w Afryce.
Więcej...Czarnuszka siewna -(Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych, używana jako panaceum przez starożytnych, którzy uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”.
Więcej...