Jedzenie poza domem
Wyprawa do restauracji może stworzyć wiele pokus. Twoje najlepsze intencje mogą zostać pogrzebane, gdy zobaczysz bogate menu i znajdziesz się w towarzystwie ludzi rozkoszujących się jedzeniem. Stanowi to zwłaszcza zagrożenie dla ludzi, którzy w związku ze swoją pracą często jadają poza domem.
Uświadom sobie ile zazwyczaj jesz i staraj się zachować samokontrolę. Zastanów się spokojnie jaka porcja zaspokoi Twój głód i jakie składniki potrawa powinna zawierać. Postaraj się wybrać z menu pozycję, która będzie najbardziej odpowiadać Twoim założeniom. Po jedzeniu możesz także wybrać się na dodatkowy spacer.
Podczas wizyty w restauracji:
- zamawiaj pojedyncze posiłki z karty, a nie np. zestawy obiadowe, które są trochę tańsze, ale jednocześnie mają więcej kalorii.
- sałatki jarzynowe są najczęściej przyprawiane sosem ze śmietaną lub majonezem, które są bardzo tłuste i kaloryczne. Dlatego chcąc zamówić sałatkę zapytaj o jej skład i wybierz jarzyny bez takich dodatków. Jeżeli nie ma takiej możliwości zamów warzywa, np. gotowane na parze.
- wiele posiłków posiada dodatkowe kalorie pod postacią m.in. sosów do mięs i jarzyn, oleje czy panierek. Uważaj na tak ,,ukryte kalorie”.
- często jako dodatek do zup i innych potraw serwowane jest pieczywo. Staraj się go unikać nawet jeżeli już mocno odczuwasz głód. Zamiast pieczywa wypij np. szklankę wody mineralnej.
- deser zamów jeżeli ciągle odczuwasz głód a dzienna porcja kaloryczna uwzględnia jego wartość energetyczną. Wybierz świeże owoce lub galaretkę, bo są smaczne a zawierają mniej kalorii od standardowych deserów.
- alkohol nie zawiera składników mineralnych ani witamin a jedynie dużą ilość kalorii, które organizm przetwarza w tłuszcze. Dlatego nie spożywaj alkoholu.
Jeżeli mimo wszystko wartość przyjętych kalorii była większa od planowanej, nie rób z tego tragedii. Po prostu zmniejsz kaloryczność następnego posiłku i zapewnij sobie nieco więcej ruchu niż zazwyczaj.
